Voor veel Nederlanders is de bank het belangrijkste zitmeubel in huis. Om lekker in weg te zakken na een drukke dag of om samen met vrienden en familie een leuke middag of avond te beleven. Banken zijn er in alle soorten en maten, dus het maken van de keuze is niet altijd even eenvoudig. Aan de hand van 7 waardevolle tips helpen wij je op weg.
1. In proporties
Bij de keuze van een bank moet je allereerst goed kijken naar de ruimte waarin hij komt. Een grote bank kan nog zo hoog op je verlanglijstje staan; als je die plaatst in een (te) kleine ruimte creëer je een mismatch. Andersom geldt natuurlijk het zelfde.
2. Een statement
Je kunt een bank kiezen die qua woonstijl past bij de rest van je interieur, maar steeds vaker wordt ook gekozen voor aan afwijkende kleur of stijl … daarmee wordt de bank een echte eyecatcher waarmee je een duidelijke statement maakt; typisch 2023!
3. De vorm
Van loungebanken en hoekbanken tot sofa’s en slaapbanken; in je zoektocht naar een bank kom je alle opties tegen. … Met een hoekbank schep je veel zitplaatsen in een relatief kleine ruimte. De L-bank is dan weer ideaal voor mensen die graag de benen languit op de bank leggen. Net als de sofa is dit een echt relaxmeubel. Bij de U-bank is het gezelligheid troef; het is net of je in een cirkel zit met zijn allen.
4. Verander wanneer je wilt
Enorm in opkomst en ideaal voor wie graag eens varieert, is de elementenbank. Een relatief nieuwe speler onder de banken waarbij je de samenstelling of vorm eenvoudig kunt wijzigen, door elementen weg te laten of anders op te stellen.
5. Doelgericht
Kies altijd voor een bank die past bij je persoonlijke situatie. Luxe en dure materialen zijn niet altijd handig wanneer je jonge kinderen en/of huisdieren hebt. Een degelijke variant die makkelijk te reinigen valt, is dan zeker aan te raden.
6. Vergaand comfort
In de woonwinkels zal je vaak standaard opstellingen tegenkomen; bij veel banken zijn er vergaande mogelijkheden tot maatwerk en daarmee extra comfort. Denk aan (elektrische) ondersteuning of hoofkussens, maar ook aan uiterlijke eigenschappen als poten, de bekleding en de kleur.
7. Slimme kleurkeuze
Een statement maken met een bank is heel mooi, maar denk er goed over na want het is een meubel dat je normaal niet ieder jaar vervangt. Een redelijk neutrale kleur is een veilige keuze; opvallende kleuraccenten kan je eenvoudiger (en goedkoper) maken door accessoires of het verven van een wand.