Voor- en nadelen warmtepomp
We kunnen er tegenwoordig niet meer omheen dat we moeten verduurzamen. Eén van de mogelijkheden waar we gebruik van kunnen maken is het aanschaffen van een warmtepomp. Maar, zoals bij veel apparaten, kent het gebruik hiervan zijn voor- en nadelen die goed tegenover elkaar gezet moeten worden.
Voordelen van een warmtepomp
Uiteraard moet de warmtepomp wel wat voordelen opleveren, anders ga je het apparaat niet aanschaffen. Als eerst te benoemen is dat je bijdraagt aan een beter milieu, omdat je geen gebruik maakt van gasvoorzieningen en hierdoor bijna geen CO2 uitstoot. Dan kom je gelijk bij het grote voordeel waarvoor je de pomp aanschaft en dat is dat je geen gas meer betaald. Zeker in deze tijd, waarbij de gaskosten een aanzienlijke zijn gestegen, is dit geen overbodige luxe. Naast het verwarmen van de woning kan een warmtepomp ook bij hogere binnentemperaturen zorgen voor verkoeling in huis. Dit kan op verschillende manieren en is afhankelijk van het soort warmtepomp dat je wit hebben. Een pomp met een bodembron is geschikt om de woning mee te koelen. Hierbij wordt het water in het cv-systeem in combinatie met het koude water uit de bodembron afgekoeld en stroomt dit door de vloerverwarming. Bij een warmtepomp die gebruik maakt van lucht/water is dit ook mogelijk, maar door middel van een andere methode. Via de buitenunit wordt warmte afgegeven aan de buitenlucht en maakt koel water aan voor de vloerverwarming.
Warmtepompen zijn erg duur in de aanschaf maar leveren zeker ook wat op met betrekking tot kostenbesparing. Niet alleen betaal je niet meer voor gasverbruik (omdat dit er niet meer is) maar ook de onderhoudskosten van de warmtepomp zijn laag. Daarnaast is het mogelijk om subsidie van de gemeente en/of de overheid aan te vragen om tegemoet te komen in de hoge aanschafkosten. Zij willen immers dat de inwoners zo duurzaam mogelijk gaan leven en zo min mogelijk energie- en gas gaan verbruiken.
Nadelen van een warmtepomp
Uiteraard zijn niet alleen voordelen te benoemen als je een warmtepomp wil aanschaffen. Er moet immers ook gekeken worden naar de nadelen ervan. Ten eerste is het een grote investering. Niet alleen betaal je flink voor de warmtepomp zelf, ook extra kosten zijn gemoeid alvorens plaatsing kan plaatsvinden. Zo dien je vloerverwarming te hebben. Hier zitten buizen die warm water vervoeren. Door deze warmte kan de vloer de ruimte binnenshuis verwarmen. Ook koeling kan beter door de combinatie vloerverwarming en warmtepomp. Om de warmte goed binnen te houden wordt vaak ook geadviseerd om HR++ beglazing te nemen voor extra isolatie. De woning wordt opgewarmd op lage temperaturen, dus dit proces verloopt iets langzamer dan je gewend bent. De woning is dus ook wat langzamer warm. Ga je in de woning uitbreiden, dan moet je eerst kijken of extra capaciteit van de warmtepomp kan worden geleverd, omdat deze hier niet op is berekend als je kijkt naar de warmtevraag. Dan heb je nog de zogeheten elektrisch backup systemen voor als de warmtebron niet voldoende warmte levert of hier een storing is in gedetecteerd. Je krijgt dan hogere elektriciteitskosten.