In een goed verlichte badkamer hoef je niet telkens bezig te zijn met de verlichting, behalve als een lamp vervangen moet worden. De perfecte verlichting kan een badkamer transformeren zonder dat een volledige renovatie nodig is. Ook kan de juiste badkamerverlichting een kleine, krappe ruimte als een open en ruime kamer doen aanvoelen. Met deze zaken moet je rekening houden als je lampen gaat uitkiezen voor de badkamer:
Houd rekening met daglicht
De eerste stap bij het bepalen van de juiste badkamerverlichting is kijken hoeveel natuurlijke verlichting er is. Een badkamer zonder raam heeft veel lampen nodig nog of lampen die helder licht geven. In een badkamer met veel zonlicht kun je wellicht volstaan met een lampje op de spiegel en een aantal spotjes in het plafond.
Begin met het plafond
Bij het maken van een verlichtingsplan voor de badkamer werk je het beste van boven naar beneden. Zorg eerst boven voor voldoende licht met plafondverlichting. Neem vervolgens het belangrijkste onderdeel van de badkamer onder de loep: het badkamermeubel. Dit is de verlichting die je het vaakst zal gebruiken, de zogenoemde taakverlichting. Om sfeer toe te voegen en nisjes en donkere hoekjes te verlichten kun je nog denken aan extra verlichting, zoals douche- of badverlichting met L.E.D techniek.
50 lumen
Om natuurlijk daglicht na te bootsen heb je zo’n 50 lumen per vierkante meter nodig. Dan heb je voldoende licht om je ’s ochtends te scheren, je haar te doen en make-up aan te brengen, maar niet zoveel dat je met je ogen moet knipperen tegen het felle licht.
Waterbestendige lampen
In de badkamer heb je waterbestendige lampen nodig. We hebben het dan over IP-codes. Er zijn verschillende codes voor verschillende plekken in de badkamer. Zo moet een lamp in de buurt van de douche een grotere waterdichtheid hebben dan een lamp die boven het badkamermeubel hangt.