Sedum- en groendaken zijn zo met elkaar verweven dat ze in de praktijk allebei worden benoemd als sedumdaken. Wat is Sedum en wat maakt Sedum zo geschikt voor groene daken? Alle antwoorden op deze vragen en alles over de voordelen van een sedumdak lees je hieronder!
Wat is sedum?
Sedum zijn vetplanten die door zijn natuurlijke eigenschappen erg geschikt is voor groene daken. Vetplanten zijn planten die water opslaan in een bepaald deel van die plant. Sedum slaat het water op in de bladeren en daarom wordt Sedum vaak een bladvetplant genoemd. De stofwisseling van Sedum verschilt van andere planten. ’s Nachts wordt koolstofdioxide opgenomen en omgezet in appelzuur. Overdag wordt onder invloed van zonlicht het appelzuur afgebroken en vindt fotosynthese plaats.
Tijdens de warme en droge dag wordt vochtverlies tot een minimum beperkt. Veel Sedumsoorten zijn afkomstig van het noordelijk halfrond en met name rond de Middellandse Zee. Sedum komt echter ook voor in Noord-Afrika en Zuid-Amerika in droge en/of koude gebieden waar water schaars kan zijn, denk aan woestijnachtige gebieden.
Sedum heeft door zijn natuurlijke eigenschappen weinig onderhoud nodig als dit wordt gebruikt bij groendaken: het heeft weinig (regen)water en nutriënten nodig. Een extensief groendak of sedumdak is een dak met vegetatie dat min of meer zichzelf in stand houdt en dat zich verder kan ontwikkelen en in stand kan houden.
Grofweg hebben extensieve groendaken een substraatdikte tussen de 4 en 15 cm en een gewicht van 30 tot 220 kilo per m2. Bij toepassing van sedumvegetatie op een groendak is het gewicht circa 30 kg/m2. Bij toepassing van een biodiverse vegetatie, zoals een mix van sedums, grassen, kruiden, planten en nectarplanten, is het gewicht van het groendak ongeveer 150 kilo/m2, omdat er een dikkere substraatlaag nodig is. Houdt hier dus rekening mee als je een groendak gaat kiezen: het dak moet het gewicht uiteraard wel kunnen dragen.
Met een groen dak kun je jouw woning verduurzamen. Je dak verduurzamen met Sedum is, in tegenstelling tot intensieve groendaken, een onderhoudsarme en kostenbesparende vergroeningsmethode. Door Sedummatten toe te passen in plaats van losse Sedumplanten is de installatie zeer eenvoudig en bespaart je jezelf veel tijd. Daarnaast zijn de onderhoudskosten veel lager, omdat de Sedummatten al een goede beworteling hebben en na plaatsing veel minder water nodig hebben dan bij los beplante planten.
Alle voordelen van Sedum voor een groendak op een rij
– Sedum heeft zeer ondiepe wortels, een belangrijke vereiste voor een extensief groendak, gezien de geringe diepte van de substraatlaag.
– Sedum is een lichtgewicht methode om een groendak te creëren, dankzij de geringe diepte van de substraatlaag.
– Sedum is bestand tegen droogte, bijvoorbeeld in zeer hete zomers.
– Sedum is gemakkelijk te onderhouden en heeft weinig water en voedingsstoffen nodig.
– Sedum is zeer goed bestand tegen ziekten en insectenplagen.
– Sedum heeft een groot aanpassingsvermogen onder extreme weersomstandigheden.
Nadelen van een Sedumdak
- Lekkages: als het sedumdak slecht is gelegd, kan dit resulteren in lekkages. Ook daarom is het van belang om goed advies te vragen en bij twijfel een expert in te huren.
- Extra gewicht: de bodem en de plantjes zorgen natuurlijk voor extra gewicht, dat kan ervoor zorgen dat er een aanpassing van het dak nodig is. Raadpleeg daarom altijd een adviseur in geval van twijfel.
- Meer dieren: Bij een stukje natuur horen dieren. Afhankelijk van de soort planten, kan dit insecten, slakken of vogels aantrekken. Voor de meeste mensen is dit juist een voordeel, maar het kan uiteraard ook een nadeel zijn als je dat niet wil.