Woning verduurzamen

Tegenwoordig kun je er niet omheen. De gas- en energiekosten stijgen snel, waardoor je als woningbezitter meer kosten kwijt bent aan het verwarmen van het woning. Gelukkig kun je ook jouw woning verduurzamen om zo toch wat te besparen in deze dure tijden.

Woning verduurzamen d.m.v. isolatie

Allereerst is het van belang de woning goed te isoleren, zodat het de warmte kan vasthouden. Dit kun je al doen door eventuele kieren en naden in de woning dicht te maken (met bijvoorbeeld een tochtstrip). Ook folie achter de radiotoren kan helpen de warmte vast te houden binnenshuis. Door de cv-leidingen in onverwarmde ruimten te isoleren, behoud je ook wat warmte. Wanneer het gaat om meer isolatiemaatregelen, dan kun je denken aan het isoleren van de muren, gevels, vloeren en daken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een spouwmuurisolatie. Hierbij wordt materiaal vanaf de buitenkant van de woning in de muur gespoten ter isolatie. Vloeren kunnen geïsoleerd worden vanuit de kruipruimte. Hier wordt dan vaak gebruik gemaakt van vloer- of bodemisolatie. Het dak kan geïsoleerd worden door het aanbrengen van glas- of steenwol.

Woning verduurzamen d.m.v. HR glas

Vroeger was enkel glas een standaard gebruik bij de bouw van huizen. Tegenwoordig komt dit niet meer voor en wordt goed HR glas gebruikt. Toch zitten verschillen met betrekking tot isolatie. HR glas is dubbel glas, zodat het de kou van buitenshuis tegenhoudt. Nieuw op de markt is de HR++ en de triple glaswerken. Deze zijn vaak ook nodig als je kiest voor de aanschaf van een warmtepomp.
Zonnepanelen
Voor het opwekken van energie zijn zonnepanelen nodig. Deze worden op het dak geplaatst. Afhankelijk van de grootte van het dak en de ligging kunnen een x aantal panelen worden geplaatst. Daarnaast help je het milieu een handje mee door duurzaam energie te wekken. Er komt geen CO-uitstoot aan te pas. Doordat de zon op de panelen schijnt en hierdoor energie wordt opgewekt, heeft dit een gunstig effect op jouw energierekening en kun je dus besparen.

Woning verduurzamen d.m.v. HR ketel

Het kan zijn dat in jouw woning nog een oud type HR ketel staat. Het type ketel kan vaak 15 jaar mee, maar kan qua energielasten behoorlijk oplopen. Is het apparaat niet goed onderhouden of eigenlijk te oud dat vervanging nodig is? Dan is het raadzaam te kijken naar een duurzaam model van de ketel om besparing mogelijk te maken en een zuiniger model te kopen.

Woning verduurzamen d.m.v. Warmtepomp

Als laatst te noemen is de warmtepomp, hybride pomp of warmteboiler een mogelijkheid voor woning verduurzamen. De warmtepomp is de bekendste, maar ook de duurste van de drie genoemde mogelijkheden. De warmtepomp is een elektrisch apparaat dat de woning kan verwarmen door middel van het onttrekken van warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht, bodem of zonnepanelen op het dak. Het ligt aan het soort warmtepomp dat wordt aangeschaft van welke bronnen hij gebruik maakt om warmte binnenshuis te krijgen. Een hybride warmtepomp zorgt voor een gedeelte van het jaar voor verwarming. Hij is aangesloten op de cv-ketel en springt bij als het nodig is. De warmteboiler, ook wel de zonneboiler genoemd, is een apparaat dat gebruik maakt van zonnestraling via de zonnepanelen en zo het huis kan verwarmen. Eerder beschreven we ook al de voor- en nadelen van een warmtepomp.

Bij al bovengenoemde maatregelen om de woning te isoleren kan subsidie worden aangevraagd bij de gemeente en/of de overheid. Zo wordt het nog aantrekkelijker gemaakt om gebruik te maken van isolerende maatregelen en kom je er qua kosten niet alleen voor te staan.